• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Senigallia

Portici Ercolani

De badplaats Senigallia is gesticht door de Romeinen (285 v.Chr.). In de middeleeuwen was het een belangrijk handelscentrum van het hertogdom Urbino. Later ontpopte Senigallia zich tot één van de belangrijkere badplaatsen aan de Adriatische kust. Het strand staat bekend om zijn prachtige zachte zand, ook wel Spiaggia di Velluto genoemd (het fluwelen strand).

Als enige stad in de hele regio – iets ten noorden van de Monte Conero – heeft Senigallia namelijk een 13 kilometer lang mooi, vlak en schoon ‘gouden’ zandstrand voor de deur. De rest van de kustregio bestaat bijna alleen maar uit kiezelstranden. Bovendien kun je hier zeker tachtig tot honderd meter de zee inlopen voordat je tot je middel in het heldere, schone water staat, waardoor het strand dus ook zeer geschikt is voor kleine kinderen. De sfeervolle promenade van Senigallia is één lange aaneenschakeling van de beste (vis)restaurantjes, gezellige beach bars, sportveldjes voor tennis en volleybal en kinderspeelplaatsen. Tevens vindt u hier de Rotonda a Mare, hét symbool van de stad.


Het centrum van deze badplaats biedt leuke straatjes, pleintjes en parkjes, een dagelijkse markt, een vissershaven, mooie bruggetjes over de Misa én gezellige terrasjes.
Blikvanger in het centrum is het Foro Annonario, het centrale ovale negentiende-eeuwse marktplein van de stad. Op dit plein vindt u elke ochtend de dagelijkse markt. Verder is de Rocca Roveresca zeker een bezoekje waard, een prachtig gerestaureerde, vierkante burcht met vier grote torens.
Langs de zuidelijke rivieroever van de Misa, vindt u de bijzonder mooie zuilengalerij Portici Ercolani. Vooral in de namiddag is dit een plaatje, als de lichtinval prachtig mooie strepen in de portici trekt. Onder de 126 bogen – gemaakt met prachtige witte stenen uit Istrië – vindt u vooral gezellige barretjes en winkeltjes.
Breng ook een bezoekje aan de Chiesa delle Croce, een magnifieke kleine gouden kerk uit 1608. Ongetwijfeld de mooiste van de stad. Opmerkelijk is het contrast tussen de buiten- en binnenkant. Van buiten is het kerkje in renaissancestijl gebouwd, terwijl de binnenkant volledig in druk barok is ingericht, in al zijn glorie met veel goud en maar liefst zes altaren.